Webinar: de toekomst van de microbrouwerijen
Terug naar de Home page
Micro-brouwerijen in de grensdriehoek Vlaanderen, Wallonië en Hauts-de-France: cultureel erfgoed, exportmogelijkheden, uitdagingen, toekomst?
Webinar gepresenteerd op 31 maart 2021 door het Interreg-Similar projectteam. Praktische organisatie: Pablo Decock (Hogent), Viviane Grisez (UMons), Vanessa Kint (Forem), Michel Malengreaux (Hogent)
Inleiding door Pablo Decock, coördinator van het Interreg-SIMILAR project (HOGENT)
Alweer was cartoonist Vincent Rif erbij om met zijn typische humor heel geslaagde tussenkomsten te doen in cartoonvorm.
Jessika De Clippeleer onze eerste spreker trekt het Tetra project Alterbrew (een samenwerking Hogent/UGent) .
Van grondstof tot het glas, een overzicht van de brouwerijen over de grenzen van de drie betrokken regio’s, het project, de gebruikte granen en pseudogranen, trends van de consumenten en eisen van de brouwers, terug naar de oude granen voor meer bierdiversiteit en de implicaties ervan, het aspect kwaliteit, consistentie in kwaliteit en smaak. Zij bracht een boeiend overzicht vanuit haar specialisatiedomein.
Een perfecte tweede spreker na het verhaal van Jessika was Dany Desmet en dan wel om de volgende redenen: als ex Hogent student, ex Hogent docent en zelf brouwer was hij de perfecte link. Hij bracht ons ook een verhaal van beginfase tot eindproduct. Hij creeërde, omwille van de geboorte van zijn zoon een eerste bier. Na dat eerste Slaapmutske volgde met de jaren een heel gamma, waaronder een biobier en een glutenvrij bier. Hij bracht zijn verhaal met dezelfde passie als die waarmee hij zijn bier brouwt. Hij legde zeer terecht de hindernissen bloot op gebied van export: douane en accijnzen! Deze zijn een grote rem voor microbrouwers.
Joost Vancaillie van JaWaTiRo nv in Lombise. Een Vlaming in Wallonië was spreker drie: opnieuw een verhaal van passie en kennis. Hij brouwt het bier Plutôt. Daarnaast gaan zijn activiteiten samen met die van zijn vrouw, “chocolatière”. Hun gemeenschappelijke passie is gin. Zijn bier ontstaat uit streekgebonden grondstoffen (hop en graan) en hij werkt recepturen uit met nadruk op smaak (citrus, chocolade, kruiden, citroen, anijs…). Een jong product dat de weg naar de consument stilaan vindt!
Romano Cavaliere (Hainaut Développement) en Laurie Dilbeck (Interreg – Filière AD-T) stelden hun departementen voor. Ze zijn van goudwaarde voor wie als ondernemer vragen heeft. Zij zijn een bron voor networking, zijn brengen bedrijven in de agro-voedingssector in contact met elkaar. Brouwerijen staan dan ook vanzelfsprekend op hun register. Zij kunnen helpen om grenzen over te steken, zij komen tussen bij onderhandelingen met grote distributeurs. Kortom een partner om zeker op je lijst te hebben!
Francis Beaumont heeft een cave à bières, Le Houblon Gourmand, in Rijssel. Zijn opleiding als zytholoog genoot hij in Luik. Hij is onze link naar les Hauts-de-France. Zijn project is gebaseerd op productkennis, kennis van de grondstoffen, trends, steun aan de lokale economie, de mensen, de producenten. Hij biedt een productassortiment aan van bij de 450 biersoorten. De microbrouwer heeft volgens hem nog steeds een toekomst. Hij wil zijn klant bijstaan bij het kiezen van een product, hij wil zowel nieuw als traditie brengen, alsook vernieuwing in traditie. Eveneens een boeiend verhaal vanuit de liefde voor een product.
Het SIMILAR projectteam wil hierbij nog eens extra sprekers en publiek bedanken. Volg onze actualiteitenrubriek, er komen nog webinars!