Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Webinar: de toekomst van de microbrouwerijen

Webinar gepresenteerd door het Interreg-SIMILAR projectteam 31 maart 2021 17-19uur

Terug naar Actualiteit

Micro-brouwerijen in de grensdriehoek Vlaanderen, Wallonië en Hauts-de-France: cultureel erfgoed, exportmogelijkheden, uitdagingen, toekomst?

  • Wanneer, 31 MAART 2021 17u-19u
  • Zoomlink: https://zoom.us/j/93870598343?pwd=MEpYNGtXb2tvcmQ3dDdpWndwbnQ4QT09
  • Contact en inschrijving : klik op deze link
  • Open voor iedereen
  • Simultane vertolking: NL-FR / FR-NL

Bier

Sinds de  “cervoise” van onze Gallische voorouders heeft deze drank met haar rijke culturele connotaties, een hele ontwikkeling gekend in de loop der eeuwen.

Het is vandaag één van de parels van het Belgische vakmanschap, in grote brouwerijen, abdijen en zeer kleine bedrijven. Een jonge garde van jonge brouwers experimenteert met nieuwe hopsoorten en creëert nieuwe smaken.

Dichtbij ons, in Frankrijk, staan ze niet werkeloos toe te kijken. Kleine, ambitieuze bedrijven ontstaan  en produceren hun eigen “made in”. De Katsbier, la Blanche des Hauts en Sa Majesté des Arbres zijn allemaal namen die doen denken aan de band tussen biercultuur en bepaalde Belgische klassiekers.

De nieuwe verre hoppen zijn in de mode: de Beata, Chinook, Columbus, East kent Goldings, Mount Hood Phoenix, Pilgrim, Satif of Tardif de Bourgogne zijn maar een paar voorbeelden van een lijst die de honderd overschrijdt!

Maar het is misschien in deze diversificatie, soms tot overmaat, dat een mogelijk gevaar voor de toekomst schuilt. Denk maar aan dubbel, tripel, kerstbier, zomerbier, lentebier, biologische, glutenvrije (… en dan hebben we het nog niet over de fruitige smaken) bieren, waarvan sommige expliciet voor de buitenlandse markt bestemd zijn. Dit getuigt van een sterke segmentatie, synoniem van rijkdom, maar betekent misschien ook een marktverzadiging en ook een kleiner marktaandeel…

Doel van deze webinar

Deze webinar heeft tot doel een stand van zaken van het bier in onze drie regio’s voor te stellen. Waar staan we in termen van technologie, wat zijn de toekomstige uitdagingen, wat zijn de grensoverschrijdende mogelijkheden. Hoe gaat het uiteindelijk met ons bier?

Deelnemers / Sprekers

We hebben het genoegen 6 sprekers te verwelkomen:

  • Jessika de Clippeleer (Universiteit Gent), project Alterbrew: ‘Bierdiversiteit en kwaliteitslevering: van de grondstoffen tot het glas’ (Nederlands)
  • Dany Desmet, brouwer Slaapmutske (Gent) (Nederlands)
  • Joost Vancaillie, brouwer JAWATIRO (Lens) (Nederlands)
  • Romano Cavaliere (Hainaut Développement) + Laurie Dilbeck (Filière AD-T): ‘La province du Hainaut au service des micro-brasseries’ (Frans)
  • Vincent Beaumont, handelaar-zytholoog Le Houblon Gourmand (Lille) (Frans)

footer anchor