Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Vanaf dinsdag weer promoties in Belgische supermarkten

Terug naar Actualiteit

Published in Food on 30-03-2020

(update) Nu de hamsterwoede voorbij is, worden promoties in de supermarkten vanaf dinsdag weer mogelijk, bevestigt minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle. Consumenten klagen over te dure winkelkarren in moeilijke tijden. 

Foto Colruyt
“Geen bewuste prijsverhogingen”

In principe zou het verbod op kortingen en promoties in de voedingswinkels gelden tot en met 5 april. Het verbod was opgelegd door de Nationale Veiligheidsraad om hamstergedrag te voorkomen. Los van het feit dat het besluit zijn doel enigszins voorbijschoot, verschenen er de afgelopen dagen berichten op sociale media van ontevreden consumenten die merken dat hun kasticket in de supermarkt duurder wordt. Zo berekende iemand dat een zak chips bij Colruyt 29% duurder was geworden.

Volgens handelsfederatie Comeos is er geen sprake van bewuste prijsverhogingen. Dat bleek anderhalve week geleden ook uit een meting van Daltix op vraag van RetailDetail: uit een prijsvergelijking van meer dan 68.000 referenties bij Albert Heijn, Aldi, Carrefour, Colruyt en Delhaize kon niet worden geconcludeerd dat retailers de reguliere verkoopprijzen verhoogden. Door het wegvallen van de promoties (normaal goed voor 6 tot 8% van het assortiment), wordt de winkelkar echter wél duurder.

Kamerlid Vincent Van Quickenborne lanceerde het idee dat kortingen, solden en acties terug toegelaten moeten worden, nu de hamsterwoede achter de rug is. Veel mensen moeten nu immers met minder rondkomen. Minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle volgde hem daarin: “Het is nog een kwestie van details, daarna kunnen de promoties die al liepen en die voor de komende weken al waren afgesproken toch doorgaan”, zei ze vanochtend aan Het Laatste Nieuws. “Dat komt zeker deze week nog in orde.” Intussen is bevestigd dat promoties vanaf dinsdag weer kunnen.  info@interreg-similar.eu

footer anchor