Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

HOGENT krikt kennis Franse taal op met concrete initiatieven

Studenten die in het hoger onderwijs voor een taalopleiding kiezen waar Frans deel van uitmaakt, halen voor die taal niet meer het niveau dat nodig is om in deze richtingen te kunnen starten.  Daarom trokken de docenten Frans aan de alarmbel. Het thema was gisteren, donderdag 16 januari, een hoofdpunt op het VRT-radionieuws en bracht heel wat discussie teweeg. HOGENT neemt initiatieven om de kennis van het Frans op te krikken, niet alleen bij de eigen studenten, maar ook in de bedrijfswereld en in secundaire scholen.

Kennis van het Frans is uiteraard niet alleen van belang in de taalopleidingen. De Franse taal blijft in veel professionele omgevingen belangrijk. Mede daarom zet HOGENT met verschillende  initiatieven volop in op het versterken van de praktische kennis van het Frans bij de studenten, maar ook in het bedrijfsleven. We stellen je graag op de hoogte van twee opmerkelijke projecten die zeer binnenkort van start gaan en een toegevoegde waarde bieden voor het debat ter zake.

Interregproject SIMILAR: taal als sleutel voor economisch succes

Zo coördineert HOGENT de komende 4 jaar het onderzoeksproject SIMILAR over taal- en cultuurbeleid als sleutel tot het internationaal concurrentievermogen van kmo’s in de grensregio tussen Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk. Dit project is een samenwerking tussen HOGENT, de Université de Lille, Université de Mons en Syntra West.

Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat taal- en cultuurbarrières een aanzienlijke hoeveelheid handelstransacties in de weg staan. Het SIMILAR-project heeft dan ook als doel kmo’s in de betrokken regio’s te adviseren bij een efficiënte taal- en cultuurstrategie om het marktpotentieel aan de andere kant van (taal)grens te ontsluiten. Voorts wil dit project de meertalige en interculturele competenties van medewerkers in de kmo’s helpen ontwikkelen via diverse initiatieven. De onderzoekssamenwerking zorgt daarnaast voor een grote meerwaarde voor het onderwijs van HOGENT, onder meer in de vorm van bachelorproeven, stages en vakoverschrijdende projecten. Het project wordt volgende week donderdag 23 januari gelanceerd op campus Schoonmeersen van HOGENT – programma en inschrijvingsmogelijkheid vind je hier.

Het project kan rekenen op een budget van 750.000 euro van het grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma Interreg V France-Wallonië-Vlaanderen en de provincie Oost-Vlaanderen.


info@interreg-similar.eu

footer anchor