Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

HOGENT versterkt de kennis van de Franse taal via concrete initiatieven

Terug naar Actualiteit

Studenten in het hoger onderwijs die kiezen voor een taalcursus, waarvan Frans een onderdeel is, bereiken niet meer het niveau dat nodig is om zich in deze richtingen te kunnen begeven. Daarom hebben Franse leraren alarm geslagen. Gisteren, donderdag 16 januari, stond dit onderwerp centraal in het VRT-journaal en lokte het heel wat discussie uit. HOGENT neemt initiatieven om de kennis van het Frans te verbeteren, niet alleen bij haar eigen studenten, maar ook in het bedrijfsleven en op middelbare scholen.

Kennis van het Frans is uiteraard niet alleen van belang in de taalopleidingen. De Franse taal blijft in veel Als onderzoekers van het Interreg-SIMILAR-project konden wij eindelijk aan dit soort evenementen deelnemen. Wij begrijpen ten volle de commerciële schade die de Covid-crisis op alle niveaus heeft veroorzaakt.

Zo coördineert HOGENT de komende 4 jaar het onderzoeksproject SIMILAR over taal- en cultuurbeleid als sleutel tot het internationaal concurrentievermogen van kmo’s in de grensregio tussen Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk. Dit project is een samenwerking tussen HOGENT, de Université de Lille, Université de Mons en Syntra West.

Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat taal- en cultuurbarrières een aanzienlijke hoeveelheid handelstransacties in de weg staan. Het SIMILAR-project heeft dan ook als doel kmo’s in de betrokken regio’s te adviseren bij een efficiënte taal- en cultuurstrategie om het marktpotentieel aan de andere kant van (taal)grens te ontsluiten. Voorts wil dit project de meertalige en interculturele competenties van medewerkers in de kmo’s helpen ontwikkelen via diverse initiatieven. De onderzoekssamenwerking zorgt daarnaast voor een grote meerwaarde voor het onderwijs van HOGENT, onder meer in de vorm van bachelorproeven, stages en vakoverschrijdende projecten. Het project wordt volgende week donderdag 23 januari gelanceerd op campus Schoonmeersen van HOGENT – programma en inschrijvingsmogelijkheid vind je hier.

Het project kan rekenen op een budget van 750.000 euro van het grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma Interreg V France-Wallonië-Vlaanderen en de provincie Oost-Vlaanderen.


info@interreg-similar.eu

footer anchor