Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Interreg – SIMILAR en het Corona virus

Terug naar Actualiteit

Moeilijke tijden alom. Een paar beschouwingen over ons project.

Het project was pas goed van start gegaan of een onbekende, letterlijk, kwam roet in het eten gooien. De drie samenwerkende universiteiten, ULille UMons en voortrekker Hogent kwamen al snel voor nieuwe uitdagingen te staan.

De projectmedewerkers die nu de website voorbereiden en tegelijk een diepgaande kwalitatieve enquête houden bij KMO’s van de voedingssector, zien hun onderzoeksdaden gedwarsboomd door een microscopisch organisme, dat wereldwijd heel veel ellende veroorzaakt.

Maar niet getreurd de activiteiten gaan verder. Spijtig, maar tegelijk begrijpelijk, is wel te moeten vaststellen dat vele bedrijven in deze periode andere katten te geselen hebben dan mee te werken aan enquêtes die hun concurrentiepositie zouden kunnen verbeteren. We zouden ons heden de vraag moeten stellen hoeveel bedrijven gewoon de boeken zullen moeten neerleggen bij deze onhoudbare situatie.

Terwijl de grote distributie in de voeding weinig last schijnt te hebben van Covid-19, de rekken van de supermarkten zijn overal weer zo goed als aangevuld, krijgen de kleinere spelers zware klappen te verwerken. We zullen nog enige tijd moeten wachten om de reeële omvang van deze ware economische ramp te evalueren naar ware grootte. Technische werkloosheid, jobverlies, inkomensverlies en failissementen zullen hierbij kenmerkend zijn.

We volgende de actualiteit op de voet en verwachten snel sanitaire maatregelen die de social distancing zullen versoepelen, op het moment dat Corona de greep op onze maatschappij begint te lossen.


footer anchor