Met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

Webinar: Verhalen over wafels in Frankrijk en België: culturele overdrachten, interculturaliteit, toekomst…

Terug naar de Home page

Om de volledige webinar opnieuw te bekijken klik hier

Webinar gepresenteerd op 9 december 2020 door het Interreg-SIMILAR projectteam

Praktische organisatie: Universiteit van Lille: Thomas Beaufils en Cristina Longo (Docenten)

Inleiding door Pablo Decock, coördinator van het Interreg-SIMILAR project (HOGENT Gent)

Het webinar was een groot succes, met niet minder dan 112 deelnemers via de digitale snelweg, aangezien de Covid-crisis ons beperkt qua fysieke ontmoetingen.

Het evenement werd op de voet gevolgd door cartoonist Vincent Rif die met een prachtige geest van inzicht en humor de krachtlijnen van dit webinar getrouw wist weer te geven. Oordeel zelf!

De moderatoren Thomas en Cristina stelden ons om de beurt de verschillende sprekers voor: te beginnen met Gilles Fumey, professor aan de Sorbonne, een eminente specialist in voedingsgeografie. Gezien zijn ervaring was hij de ideale spreker om ons een geo-historisch overzicht van de wafels te geven. Vanaf de oudheid en de eerste op steen gebakken wafel, tot aan de middeleeuwen, de overgang van rietsuiker naar bietsuiker, om zo tot onze wafel te komen en de gevaren die de toekomst ervan bedreigen. De tijden veranderen, nieuwe eetgewoonten hebben tot doel om suikers uit ons dieet te weren. Wafels scoren laag op de schaal van de nutriscore.

Tweede gast en link bij uitstek met het onderwerp van de dag: Mr. François Brigant, wafelmaker in Houplines, perfecte grensverbinding met België en zijn Vlaamse wafels. Als initiatiefnemer van het wafelmuseum draagt hij bij aan het behoud van dit cultureel erfgoed, een schakel tussen verleden en heden. Hij gaf ons een demonstratie van de 100% ambachtelijke productie van zijn Vlaamse wafels, van het deeg tot het wafelijzer, gevuld met bruine suiker, met een kaneel- of peperkoeksmaak…

Professor Marc Jacobs van de Universiteit Antwerpen en de VUB, een specialist in cultureel erfgoed, heeft het belang van het label “Belgian waffle” wereldwijd benadrukt. Tijdens zijn reizen in Azië, Zuid-Korea en Japan kon hij vele winkeltjes vinden die onze Belgische gecertificeerde wafels verkopen. Aan de andere kant vertelde hij ons het verhaal van een product van Belgische oorsprong, dat de oceaan is overgestoken. Een bewijs hiervan zijn de internationale tentoonstellingen in Seattle (1963) en New York (1965).

Tot slot heeft mevrouw Jacqueline Vervoort, grootmeester van de Confrérie de la Strème, ons uitleg gegeven over de Luikse wafel met parelsuiker, die, op straffe van godslastering, niet te vergelijken is met de Brusselse wafel. Ze benadrukte ook het belang van het sociale karakter van de wafel, de gezelligheid, de geschiedenis van grootmoeders die aan het eind van het jaar lekkernijen voor kinderen en kleinkinderen bereiden.

Onze sprekers werden op de voet gevolgd door onze service cartoonist, Vincent Risc. Zijn tekeningen vatten de inhoud van het webinar beter samen dan lange speeches. Het succes van de formule moedigt ons aan om in de nabije toekomst over soortgelijke initiatieven na te denken.

Als we achteraf tot een conclusie zouden moeten komen, zou dat het volgende kunnen zijn: wat een geweldig idee zou het zijn om een gemeenschappelijk label of een Frans-Belgische oorsprongsbenaming te creëren om de wafels te beschermen en om een specifieke grensoverschrijdende “Made in” te bedenken.

We willen alle sprekers bedanken voor de standpunten die ze hebben ontwikkeld rond het thema van de wafel, een historisch, cultureel en sociaal erfgoed dat Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen met elkaar verbindt. Onze vier sprekers vormen een solide basis voor een zekerheid: we moeten dit product blijven behouden, om de duurzaamheid ervan op alle niveaus te garanderen: regionaal, lokaal, knowhow, sociaal, cultureel…

Dank aan alle deelnemers voor hun interesse.

Dank ook aan “la Maison des Langues de Liège” voor het ontvangen van mevrouw Jacqueline Vervoort en Vanessa Kint (Forem) in haar kantoren.

Onze speciale  dank gaat ook naar de Ambassade van Frankrijk in Belgïe die dankzij haar financiële steun, dit event heeft mogelijk gemaakt.

Een knipoog vol humor van Vincent Rif, brengt ons op een laatste dankwoord aan Interreg voor de steun aan het SIMILAR-project.

Nog meer humor van Vincent Rif:

info@interreg-similar.eu

footer anchor